Sayfalar

19 Haziran 2013 Çarşamba

ORTOPEDİK AYAKKABI ÖZELLİKLERİ 

Ayakta bulunan deformelere göre özel olarak yapılan ayakkabılar ortopedik olarak adlandırılıyor. Ortopedik ayakkabı, içi ve dışı hakiki deri, arka ve yan tarafları ayak aşık kemiğine kadar uzanan, tabanı mantardan yapılmış ayakkabılardır.

                                    

Ortopedik ayakkabılar, doktorlarca topuk iç ve dış kaması boylama, iç ve dış kaması yarım ters olarak tavsiye edilebilir. Ortopedik ayakkabılar, kişinin ayak ölçümlerini alarak yapılır. Bundan sonra ayak yapısına göre tabanı olan ayakkabı ortaya çıkartılır. Topukları genelde daha serttir. Çocuklar için ayak gelişimi son derece önemlidir. Yanlış ayakkabı seçimi ayak ağrısına, ayak yapısı üzerine yaptığı etkiyle yapısal problemlere neden olabilir. Düzgün basılmadığı takdirde ise bel ve kalça sorunları ortaya çıkabilir. Ayrıca ayağın iç yanında bulunan iç kavisin noksanlığı düz tabanlığa neden olur. Bu yüzden uygun görüldüğü takdirde ortopedik ayakkabı kullanımı gereklidir.

Uzmanlar Ne Diyor?
“Yumuşak düz tabanlıkta ortopedik ayakkabının tedavi edici hiçbir etkisi yoktur. Maalesef bu durum tamamen ticari bir olay haline gelmiş. Ortopedik diye normalde 50 bin liraya satılan ayakkabı 80 bin liraya satılıyor. Bu ayakkabıların çocuklara hiçbir faydası yok. Sadece aile büyüklerini ve aileyi tatmin eder. Ama bundan çocuk büyük rahatsızlık duyar.
İleride mesela tabanı çökük, ağrıları olan kişiler olursa da bunlara da ayak kalıbı alınarak özel taballıklar verilebilir ama bu da tedavi etmez. Sadece rahatlatır. Nasıl ki Miyopsanız gözlük kullandığınızda rahat ediyorsunuz. bu tabanlıklar da böyledir. Tedavi edici özelliği yoktur ama rahatlama sağlar. Çünkü insanın ayak şekli ve yapısı genetik olarak anneden babadan geçer. Yani sizin anneniz babanız düz tabansa çocukta da çıkabilir ve yapılabilecek bir şey yoktur. Onun için çocukluk döneminde düz tabanlık tedavisinde ortopedik ayakkabı ile tedavi diye bir şey yok. İçe basma, “güvercin yürüyüşü” dediğimiz yürüyüştür. Bu da çocuğun fizyolojik gelişimi sırasında normal bir olaydır. Bu çocuklar zaman içerisinde düzelecektir. Hatta çocukların yüzde sekseninde “O bacak” deformitesi vardır. Çocuğun bacağı hiçbir zaman düz değildir, ne yeni doğan döneminde ne de yürümeye başladığı dönemde. 3-4 yaşına bacaklara düz olur ama 5-6 yaşında bu kez “x bacak” durumu görülür, özellikle de kız çocuklarda. Daha sonra tekrar normale döner. Bu durum çocuğun normal fizyolojik gelişimidir. Benim asistanlığım döneminde bu çocuklara hep ortopedik ayakkabılar ve cihazlar verilirdi ama bunların iyileşmeye hiçbir etkisi yoktur. Zaten kendiliğinden düzelir. Aile de, ortopedist de, ortopedi cihazı satan kişi de ‘iyi ki cihaz kullandık, ortopedik ayakkabı giydirdik’ der ama hiçbir anlamı yok.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder